Welkom

Welkom op mijn persoonlijke weblog waar allerlei onderwerpen aan de orde kunnen komen. Reageren? Graag! Mijn mailadres is: wim.pieper.grp@planet.nl

Na 14 jaar de wereldzeeën te hebben bevaren is bovenstaande foto uit 2008 (pier Scheveningen) vanzelfsprekend favoriet.

vrijdag 14 mei 2010

Ere wie ere toekomt…..

Onder deze terechte uiting krijgen voorgedragen inwoners jaarlijks een lintje opgespeld. Deze Koninklijke onderscheiding komt de burgemeester brengen en/of opspelden. Als een inwoner of meer inwoners iemand weet die een lintje verdiend heeft kan bij de burgemeester een voorstel worden ingediend. Want ook in onze gemeente zetten inwoners zich overal in voor vele doelen dit zonder eigenbelang om in alle bescheidenheid te zeggen.

Inwoners met bijzondere verdiensten vormen samen het cement van de samenleving, is een uitspraak die ook de burgemeester doet. Inwoners kunnen er dan zoals gezegd voor zorgen dat andere in aanmerking komen voor een onderscheiding. Omdat te regelen kan een lastige klus zijn. Maar inwoners die de uitdaging willen aangaan doen dat omdat die het waard kan zijn.
Daarvoor moet er een voorstel naar de burgemeester gaan dat daarna eerst een ambtelijke kijk krijgt. In grote lijnen wordt gekeken of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Zijn alle gegevens verzameld, ondermeer inwinnen informatie, dan brengt de burgemeester een geformuleerd decoratievoorstel uit dat met bijlagen in een dossier naar de Commissaris van de Koningin gaat.
Dan is de burgemeester aanzet olm decoratievoorstellen in te dienen. Want volgens de Kanselerij staat hij/zij dicht bij de burger. Zo kan de burgemeester in vele gevallen goed beoordelen of de decorandus inderdaad bijzondere, persoonlijke verdiensten voor de samenleving heeft. De burgemeester kan bovendien beoordelen hoe een Koninklijke onderscheiding zal vallen in de gemeenschap. Van de burgemeester wordt bovendien verwacht dat hij actief op zoek gaat naar decorabele personen.

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Een lintje is echt iets bijzonders en dat moet ook zo blijven volgens de Kanselarij der Nederlandse Orden, die daar over gaat.
Te denken valt aan vele vrijwilligers die bijvoorbeeld voor een organisatie werken op sociaal – maatschappelijk terrein. Dat kunnen ook bestuurders zijn die een vereniging in stand houden waar de samenleving baat bij heeft.

In onze gemeente krijgen ook raadsleden een Koninklijke onderscheidingen. Schijnt vastbeleid te zijn dat een raadslid na drie keer vier jaar of meer in de gemeenteraad te hebben gezeten automatisch een lintje krijgt.
Het raadslid zelf heeft geen invloed op het krijgen van een onderscheiding.
Bij het raadslid kan een behoorlijke stap worden overgeslagen omdat de burgemeester gelijk aanzet is. Het kan de indruk wekken dat met twee maten wordt gemeten. Mij worden daarover  vragen gesteld zoals is raadslid zijn een bijzondere verdiensten? Of: ze zijn toch door inwoners gekozen? Op vragen hoe zoiets kan verwijs ik vragenstellers naar de burgemeester.

Er kwamen ook opmerkingen over onrechtvaardigheid omdat er raadsleden zijn die tegelijk met mij raadslid werden kwam de vraag: waarom jij niet? Ook dat antwoordt moet ik schuldig blijven.

Van groter belang is dat omstreeks 2005 een inwoner voor een lintje is voorgedragen maar niet kreeg. Weet om wie het gaat. Zijn bijzondere staat aan vrijwilligerswerk is mij bekend. Daarom is het onbegrijpelijk dat die persoon (65+) is afgewezen.
De vrijwilliger die nog dag in dag uit week in week uit met vrijwilligerswerk bezig is kreeg geen Koninklijke onderscheiding want zijn vele vormen van vrijwilligerswerk was ‘niet bijzonder’ genoeg. Totaal niet te bevatten!
Het groepje inwoners die het voorstel deed was net als mij onthutst. Later is gevraagd of een nieuw voorstel kon worden ingediend maar het mocht niet meer! De burgemeester kent de persoon ze bejubelde publiekelijk pas weer zijn vrijwilligerswerk en die van andere. Waarom dan geen lintje??

De inwoner is geen onbekende in onze gemeente die woont in een van de drie grote kernen. Van de onbekende noem ik niet zijn naam. Zou absoluut niet juist zijn als ik dat wel deed. Want misschien………… Helaas, is tot op het moment van dit schrijven op de zeer actieve vrijwilliger niet van toepassing: ‘Ere wie ere toekomt…’ terwijl die het dubbel en dwars verdient heeft!! Maar misschien komt.........
Wim Pieper

6 opmerkingen:

  1. Wim ,helemaal mee eens met dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Wim, heb eerder zo'n verhaal gehoord. Is toch te gek voor woorden. Kan wel om dezelfde persoon gaan. Voor raadsleden is het raar want die krijgen toch betaald en vrijwilligert niet. Of is dat niet zo?
    Ik zou hem jou ook graag gunnen wat heb je o.a. niet voor het ziekenhuis Velp gedaan. Zijn ze dat vergeten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroeg me vaak af hoe zoiets met een lintje gaat. Dank voor de info. Frappant dat iemand met veel inzet geen lintje krijgt. Hoever moet je dan wel gaan om een lintje te krijgen? Soms dag en nacht vrijwilliger zijn? Heb geen vermoeden om wie het gaat, is niet zo belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoef er niet veel over te zeggen alleen: schandalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Had geen vier reactie verwacht. Teken dat het onderwerp aanspreekt. Mij is niet bekend of meer verzoeken zijn afgewezen. Dank voor uw reactie. Ja, een raadslid krijgt per maand een onkostenvergoeding en een bedrag dat wettelijk is geregeld en verschilt per gemeente. Aantal inw. speelt een rol.
    Ook ik hoop dat de burgemeester zich alsnog achter haar oren krapt en naar de zaak kijkt. Ze kent de persoon die zij op een feestelijke avond als vrijwilliger weer prees. Er waren toen meer vrijwilligers.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wim, een goede actie om daar aandacht voor te vragen. Hopelijk worden in De Steeg wakker! Ga zo door!!

    BeantwoordenVerwijderen