Welkom

Welkom op mijn persoonlijke weblog waar allerlei onderwerpen aan de orde kunnen komen. Reageren? Graag! Mijn mailadres is: wim.pieper.grp@planet.nl

Na 14 jaar de wereldzeeën te hebben bevaren is bovenstaande foto uit 2008 (pier Scheveningen) vanzelfsprekend favoriet.

maandag 24 mei 2010

Graffiti Velp-Zuid, college meet met twee maten

In onze gemeente is aandacht voor veiligheid en ook verloedering. Inwoners willen terecht een verzorgde uitstraling van hun wijk en directe woonomgeving.

Verzorgingsgraad van wijk en ook directe woonomgeving kan worden aangegeven door een kwaliteitskenmerk waarmee de eisen voor schoonheid en netheid worden aangegeven. Dit kan worden uitgedrukt in eisen over de toegestane hoeveelheden onkruid, zwerfvuil en graffiti. De Procesmanager Oud Velp Zuid Barbette de Graaf noemde het zo in 2006-2007. Dit deed ze in een rapportage over Oud Velp Zuid onder de noemer ´In vertrouwen samenwerken´. Het was een rapportage rondom de herontwikkeling ambities voor Oud Velp Zuid.

Voor de verzorgde uitstraling van de wijk Velp/Zuid zijn diverse voorbeelden besproken die het beleid van Vivare en de gemeente betreffen. Zo heeft Vivare een actief graffitibeleid. Toch is er graffiti in de wijk zichtbaar. Vivare vraagt bewoners terecht om dit bij Vivare te blijven melden, omdat opzichters en wijkbeheerders soms minder snel de aanwezigheid van graffiti signaleren dan bewoners. Gemelde graffiti wordt resoluut weggehaald.

Eerder was er al in 2005 de ´Veiligheidsmonitor´2005. De monitor was een samenwerking met de politie Gelderland- Midden o.a. over buurtproblemen
Kenmerken in de monitor waren de ervaren mate van verloedering van de buurt (hondenpoep, rommel op straat, vernielingen, graffiti) was in Velp werd toen veel verloedering ervaren.

Dat colleges veel aandacht besteden aan verloedering blijkt uit diverse stukken zo ook uit het Jaarverslag 2008. Het college vroeg zich toen af: Wat willen we bereiken? En wat hebben we gedaan? Ondermeer met als resultaat de inzet tegen graffiti en posters plakken.

Verder brachten begin 2009 de milieucontroleurs bericht uit. Weer ging het over het vaak aanbrengen van graffiti en aangeplakte reclameposters langs de openbare weg.
Uit de rapportage een citaat: “U woont in een mooie groene gemeente. U gaat van huis, geniet van de wandeling, en ziet vervolgens een muur met graffiti. In de volgende straat ziet u een elektriciteitshuisje volgeplakt met reclameposters; u ergert zich daaraan. De monteur van het elektriciteitshuisje, die een storing moet verhelpen, krijgt de sleutel niet in het slot van de deur door het plaksel. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Rheden, is het verboden om de weg of een onroerende zaak, vanaf de weg zichtbaar, te bekrassen of te bekladden. Ook is het verboden om daar zonder schriftelijke toestemming een aanplakbiljet of ander geschrift aan te brengen. Ziet u personen plakken of graffiti spuiten, neemt u dan gelijk contact op met de milieucontroleur.”
Blijkt dat het aanbrengen van graffiti ook volgens de ‘Plaatselijke Verordening’ niet is toegestaan. Zelfs worden burgers opgeroepen aangebrachte graffiti te melden.
In de raad van 29 september 2009 is een motie van gemeentebelangen over de veiligheid op het Station Dieren aangenomen. Kort gezegd komt het er op neer dat er cameratoezicht station Dieren zodat ook het aanbrengen van graffiti in beeld komt.

Uit bovenstaande blijkt uit de aangedragen stukken dat ook de gemeente toen al de strijd heeft aangegaan met degenen die graffiti aanbrengen zodat geen verloedering van wijken plaatsvindt. Verder staat de verordening het niet toe! Des te vreemder en onverkoopbaar dat in Velp-Zuid de gemeente een graffitiproject toestaat en zelfs ook met Vivare de loftrompet over het project steekt maar het college en Vivare handelen in strijd met hun eigen beleid en maakt zo de weg vrij het overal te doen. De gemeenteraad heeft de Verordening vastgesteld maar het college gaat lijnrecht tegen dat vastgestelde beleid in.
Over het niet volgen van regels door het college wijs ik naar Rhederhof. Daar treedt het college handhavend op en heeft zelfs het durf te dreigen door innen van hoge bedragen als iets wordt gedaan dat het college niet zint of zo het college zegt dat regels worden overtreden maar in Velp met graffiti daar zich totaal niet aan stoort.

Het college voert beleid als het wel in hun kraam past en probeert betreffende Rhederhof de eigenaar/initiatiefnemer de oren te wassen. Het collegebeleid is beleid van willekeur van de bovenste plank. Grote schande! De initiatiefnemer wordt bij Rhederhof onrecht aangedaan en graffiti in Velp-Zuid wordt door het college bejubeld. Hoop dat andere raadsleden dit ook lezen.
Het graffitiproject vindt plaats in de straat waar ook Theo Kooijmans woont. Heel terecht is Theo erg boos. M.b.t. het gewraakte project ben ook ik faliekant tegen het college m.b.t. het graffitiproject. Dit wordt extra gevoed hoe het college zich opstelt betreffende Rhederhof. Het college meet overduidelijk met twee maten!!

Hierna het artikel dat de 'Blinde muur wordt opgefleurd met graffiti', ook recht tegen het collegebeleid in.
Theo Kooijmans heeft tegen het graffitieproject, ook bij het college, terecht een bezwaarschift ingediend. Hierna zijn bezwaarschrift.
Wim Pieper

Geachte hr. Vugts (coördinerend wethouder Velp), geachte hr. König (wethouder Ruimtelijke ordening), geachte mevr. Tiemens (wethouder kunst/cultuur),


geachte dames en heren van Wijkplatform Velp-Zuid, Carion en Vivare,

Uit de Gelderlander van 12 mei vernam ik dat Wijkplatform Velp-Zuid, Carion en Vivare van plan zijn om op 6 juni 2010 op een “blinde”muur aan de kruising Willemsstraat/Nassaustraat in Velp een graffitischildering aan te brengen.

Ik maak ernstig bezwaar tegen deze actie op de beoogde locatie.

Ik ben woonachtig aan de Nassaustraat op enkele tientallen meters afstand van de beoogde plek. Vanuit mijn huiskamer heb ik er uitzicht op.

De Nassaustraat is een nette straat met een rustig karakter. Een graffitischildering past totaal niet in het straatbeeld van onze straat maar doet daar juist ernstig afbreuk aan. Een aanzet tot verloedering van onze buurt.

Volgens het Gelderlander- artikel konden bewoners hun mening over het ontwerp geven. Daar is mij niets van bekend. Wij zijn daarover niet geïnformeerd.

Ook over de beoogde locatie zijn wij niet geraadpleegd.

Ik vrees bovendien dat als deze schildering wordt aangebracht daarvan een aanzuigende werking zal uitgaan op andere graffitispuiters zodat verdergaande verloedering niet is uitgesloten.

Ik vraag mijn bovendien af in hoeverre de gemeente Rheden deze actie heeft gesanctioneerd.

Er zijn vast betere locaties in onze gemeente te vinden. Bijvoorbeeld het Vivare-kantoor aan de Waterstraat of een van de Carion-locaties. Wellicht stelt het gemeentebestuur welwillend een van de muren van het gemeentehuis of een van de brandweerkazernes voor graffitikunst beschikbaar.
Ga daar vooral u gang. Maar niet in onze straat.

Ik verzoek u om deze actie onmiddellijk af te gelasten. Ik ga ervan uit dat u goed nota van mijn bezwaren neemt.

Vanaf vandaag ben ik enkele weken elders.
Het ontbreekt me daarom aan tijd en mogelijkheden om u een meer uitgebreide brief met mijn bezwaren te sturen.
Ik ben per mail/brief weer op 7 juni 2010 bereikbaar. Telefonisch ben ik in die periode bereikbaar op 065 1082 333
Ik ga er echter vanuit dat deze mail voldoende is om mijn bezwaren duidelijk kenbaar te maken bij het gemeentebestuur, het wijkplatform, Vivare en Carion en dat gepaste actie wordt ondernomen.

Vriendelijke groet,
Theo Kooijmans

M.Th. Kooijmans
Nassaustraat 27
6882 BP VELP
telefoon: 026 364 7031 / 065 1082 333
email: theo.kooijmans@telfort.nl
weblog: http://politiekrheden.blogspot.com
column Streekjournaal: http://theostreekjournaal.blogspot.com
microblog: https://twitter.com/politiekrheden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten